Slipsar, Flugor & Hankies

Vad vi sedan 1800-talet ser som en slips var faktiskt från början en sjal knuten runt halsen, som blev smalare och smalare. Under början av 1900-talet sades det att försäljningssiffrorna ökade för affärsmännen som bar kostym, skjorta och slips. Oavsett huruvida ett förbättrat resultat idag förknippas med slipsen låter vi vara osagt. Vi tycker att en slips kan matchas klassiskt med en vit skjorta eller varför inte festa till det med en mönstrad skjorta?

Ett variationsrikt urval av slipsar

Att säga att slipsen bara är en slips är som att säga att en sko bara är en sko. De finns nämligen ett stort urval av slipsar och de kan vara tillverkade i allt från italienskt sidenet till garn.

En slips för alla tillfällen

Slipsar bärs vanligen tillsammans med en kostymmen går lika bra att använda till skjorta och jeans. Det roliga med en slips är att den ofta livar upp kostymen och den går dessutom att matcha med andra accessoarer. En slips och näsduk är ett säkert kort men till skillnad från vad många tror behöver de inte vara i samma kulör eller mönster. En slipsnål fungerar både som ett smycke men håller även slipsen på plats hela dagen. Du kan även variera slipsbredd och knyta olika slipsknutar för att variera dig. För en kostym kan ha helt olika stil beroende på vilken slips som den matchas med. En kostym som används på jobbet kan bli festlig bara genom att byta slips.

Många olika färger
Slipsar från flera välkända märken
Kan användas vid flera tillfällen
Många olika materialval
En klassisk och modern accessoar

Olika material och modeller

Det finns få snygga accessoarer för män men slipsen är ett undantag. Slipsar finns i en rad olika färger, material och modeller. Tillverkningsmetoden för en slips kan vara allt från att den vävs med handrullade sömmar till att den virkas eller maskinsys. Även materialet i slipsarna skiljer sig mycket åt. Det kan vara bomull, råsiden, cashmere eller bomull för att nämna några. Materialen kan även mixas och just materialet spelar stor roll för slipsens struktur. Slipsarna kan vara smala, breda, korta eller långa. Det finns de som har en ett typiskt "v" nedtill eller de som är rakt avskurna. En slips kan även vara fodrad eller ofodrad och som ni märker finns det tusen olika sätt att kombinera en slips.

Sköt om din slips

Slipsar behöver väldigt sällan tvättas. Det är bäst att enbart behandla fläcken än att tvätta hela slipsen. Det är viktigt att ta hänsyn till vilket material slipsen är tillverkad av för att den inte ska bli förstörd. Ett tips för att undvika fläckar är att stoppa in slipsen innanför skjortan i fickan som skapas mellan två knapphål vid måltider.

Slipsar i modet

En slips blir aldrig omodern men kan ändå följa modet i form av färg och material. Ekologiska slipsar och de som är tillverkade av vintagetyg är exempel på rådande trender. En bra slips är en som du kan använda i många år framöver, både till fest och vardags.